5 Myter om Høy IQ og Suksess

Har du noen gang hørt noen si "hun er så smart og suksessfull"? Det er en vanlig antakelse at IQ og suksess går hånd i hånd. Men hva om jeg fortalte deg at det er en myte?

En av mindre indre kamper har lenge vært realiteten av å være introvert og samtidig ha en stor interesse for mennesker – hvordan andre tenker og hvorfor vi gjør det vi gjør er for meg veldig fascinerende. Spesielt når det kommer til veldig intelligente mennesker. Når en høy-IQ person jobber med en vanskelig oppgave og du kan se de er helt tilstede inne i eget hode – blikket er tomt, kroppen er stiv og du sitter med en følelse av å nesten kunne høre hjernen hennes tenke. Og sekunder senere leverer hun, slik hun alltid gjør.

Høy IQ er uten tvil en superpower, men det gjør deg ikke alene til en superhelt. Når du bygger en organisasjon og den etterhvert blir større, så konkurrerer du ikke lengre mot individer, men grupper av individer. Hele selskaper og organisasjoner hvor det er samlet mennesker med forskjellige superpowers.

Har du Spiderman på laget er det flott om du skal fange skurker, men selv hele Marvel-universet vil ikke hjelpe deg å kurere kreft, lede et land i harmoni eller kontinuerlig levere verdensledende produkter for en merkevare.

Høy IQ kommer med en rekke fordel. Du kan lese situasjoner og koble store mengder informasjon og data med bare magefølelsen. Du flyter litt lettere gjennom alt arbeid med høy intellektuell karakter. “Jeg forstår ikke” er ikke et problem du alltid kjenner deg så godt igjen i.

Til tross for disse fordelene er det en myte at høy IQ fører til suksess. Her er 5 grunner hvorfor:

1) Høy IQ uten evnen til å fokusere

Det hjelper ikke hvor skarp du er hvis ting hele tiden står stille. Evnen til å fokusere på det som er viktig er nødvendig for fremgang. Mange smarte mennesker sliter med å planlegge i forveien, styre egen tid og energi og gjør ofte ting i siste liten (procrastination).

Kombinerer du høy IQ med ADHD får du ofte bare en kverulant.

Høy IQ og bra fokus er når du har evnen til å sette deg ned og leverer effektivt på de oppgavene som er viktig. De viktigste tingene tas først, og alt annet prioriteres vekk. Fokus er en funksjon av miljøet, og om oppgaven din er av kreativ art må du gå annerledes frem enn du vil gjøre om det er en oppgave hvor du må ha dyp fokus for å fordype deg i mye informasjon.  

En sterk evne til å fokusere er en superpower.

2) Høy IQ med dårlig karakter og stort ego

Hva er en persons karakter? Jeg vil si det er summen av hvordan andre oppfatter deg. Er du flink til å tilpasse deg andre, lytte, bli lyttet til, vise empati og inspirere andre til å følge deg? Da har du en enorm fordel.

Ego kommer i veien for mange med høy IQ. Personer med stort ego er ofte lite mottakelig for ny informasjon – de vet tross alt best. Ego skaper hierarki, og ego vil til toppen. Ego tar ikke feil, så ego er villig til å holde lengre på dårlige ideer. Noen av de verste menneskene jeg har møtt er person med høy grad av narsissisme i kombinasjon med høy IQ. Da er veien kort til predatorisk oppførsel.

De fleste som gjør gode karrierer vil i en eller annen form måtte lede andre. Å være en god leder er et fagfelt i seg selv, og høy IQ er langt ifra en garanti for du lykkes som god leder.

Høy EQ (emosjonell intelligens) trumfer IQ på dette området, og har du høy EQ er det en superpower.

3) Høy IQ er hardware, men hva med software?

Høy IQ er som bra hardware, men for at noe skal skje trenger du også software.

Din software er formet av kulturen du har vokst opp i, erfaringene du har gjort deg og realiteten du forholder deg til. Det hjelper lite om du har kjapp hardware om softwaren din er dårlig.

Harry S. Truman er kjent for sitt sitat:, “Not All Readers Are Leaders, But All Leaders Are Readers”. Suksessfulle mennesker trenger kontinuerlig påfyll og oppdatering av sitt operativsystem. Om du ikke dedikerer rikelig med tid på å oppdatere deg, utfordre det du vet og anerkjenner det enorme universet av kunnskap og innsikt du ikke har tilgang til, så har du et handikap.

Evnen til å lære er en superpower om du gjør det riktig.

4) Høy IQ med lav risikovilje

De fleste studier er enige i at suksessfulle mennesker har en ting til felles: flaks.

Grundere er avhengig av å riktig timing på markedet, et økosystem som spiller på lag og konkurrenter som sover i timen. Høy IQ alene gir deg ingen av disse tingene.

Det er en myte om flaks du kanskje selv har falt for: du kan ikke styre din egne flaks. Helt feil.

Se for deg at du og jeg er på hyttetur sammen og vi skal spille Yatzy, den gamle klassikeren hvor vi kaster terninger og målet er å få riktig kombinasjon i riktig rekkefølge. Her handler det om flaks og IQ våre gir ingen hjelp. Men la oss endre litt på Yatzy-reglene: jeg får bare et kast per runde, og du får så mange du vil. Hvem av oss vinner nå? Det blir selvfølgelig den som triller terningen flest ganger.

Suksess er litt det samme. Du må ha evnen til å ta mye risiko og bevege deg raskt. I livet og veien til suksess er det ingen regler om hvor ofte du må kaste terninger. Lær deg å gjøre mange små veddemål (og terningkast) hvor nedsiden er begrenset og oppsiden tar deg et steg videre i riktig retning.

Trill den terningen så mange ganger så mulig, så raskt som mulig. Tid er din eneste begrensning.

Kan du styre og øke din egen flaks, så har du en superpower.

5) Høy IQ og lav motivasjon

Alt går lettere om du er motivert.

Kommer du deg ikke ut av sengen om morgen, hverdagene går til å telle dagene til helg og energien du tar med deg på jobb er lav, så hjelper det lite med høy IQ.

Alt for mange smarte mennesker har ikke identifisert hva de er gode på og hvor lidenskapen ligger. Når du gjør det, så kommer du raskere inn i flytsonen. Du kjenner kanskje følelsen? Hos meg kommer den ofte på kvelden og jeg kan bruke timesvis på å dypdykke meg i det tema jeg synes er pirrende spennende. Jeg merker ikke at tiden flyr eller magen romler. Det er flytsonen, og det er et av mine favorittsteder å være.

Å møte opp hver dag med høy energi og motivasjon er en superpower.

IQ alene gjør deg ikke suksessfull

Det er kombinasjonen av flere andre superpowers som gir deg suksess.

Høy IQ er selvfølgelig en enorm fordel og en superpower i seg selv, men i konkurranse med noen med “bra nok IQ” og høy score på flere av de andre jeg nevner over, så kan du fort finne deg utkonkurrert.

Med det sagt, så har jeg aldri møtt noen som scorer høyt på alle fem. Og de som scorer relativt bra på de fleste områder gjør bare dette i perioder. Livet er enn berg og dalbane for alle mennesker, og du vil aldri klare å være på topp hele tiden.

Hva er din superpowers?