Shopify erfaringer etter 5 år

Shopify erfaringer etter 5 år

Etter å ha vært kunde av Shopify siden 2014 har jeg samlet endel erfaringer, og et spørsmål som ofte går igjen er hvorvidt jeg fortsatt ville valgt Shopify om jeg startet på nytt i dag, og hva jeg synes er fordelene med det.

I tillegg har jeg tilegnet meg erfaringer fra de fleste andre plattformer som er aktive på det norske markedet, da jeg også var med å startet markedsføringsbyrået Inevo — her fikk jeg innsyn i Magento, WooCommerce, Mystore og flere andre plattformer via kundene vi jobbet med.

  1. 5 år med Shopify oppsummert
  2. Fase 1 - Oppstartfasen (0-10 millioner)
  3. Fase 2 - Mellomfasen og voksesmerter (10-50 millioner)
  4. Fase 3 - Stordrift (50 millioner og videre)
  5. Oppsummering av Fordeler og Ulemper
  6. Shopify i Norge

5 år med Shopify oppsummert

La meg starte med det viktigste først:

Hadde jeg startet på nytt, så hadde jeg valgt Shopify igjen. Jeg er også overbevist om at vi fortsatt kommer til å bruke Shopify fem år fra nå — Kenneth Dreyer (2021).

Fase 1: Oppstartfasen (0-10 millioner)

Jeg starter med oppstartfasen. Om vi definerer denne til de første 10 millionene i omsetning. Vi var heldig og traff bra på målgruppe og produkt, så denne fasen tok oss i underkant av et år. For oss betydde det voksesmerter, da vi hele tiden hadde ting som falt ut av vår kontroll i forskjellige deler av organisasjonen. Om noe, så vil jeg si at Shopify var en av de få delene av selskapet som ikke opplevde voksesmerter.

Det er enkelt å komme i gang uten koding og design. I starten var 100% av fokuset vårt på produkt og markedsføring, og vi klarte lansering uten å gjøre oss avhengige av eksterne konsulenter. Nettsiden så kanskje ikke så bra ut som i dag, men den var mer enn nok til å komme i gang.

Et enormt økosystem av applikasjoner ga oss fleksibilitet til å gjøre oppgaver som normalt ville krevd bistand fra utviklere eller byråer. Det er tusenvis av applikasjoner i Shopify sin App Store, og du finner en løsning på nesten alle ideene og problemene dine. Jevnt over har også tredjepartsutviklerne bak appene vi valgte også gitt god support.

Et enormt community gir oss tilgang til ideer og råd. Det er mange grupper, og jeg er medlem av sikkert fem grupper på Facebook, i tillegg til noen miljøer utenfor Facebook. Her finner du den norske Shopify gruppen — bli med!

Dette var begynnelsen. Da handlet alt om å komme i gang, raskt og enkelt. Shopify var for oss en intuitiv og enkel plattform å bruke, og i starten opplevde vi lite friksjon fra plattformen i veksten.

Fase 2: Mellomfasen og voksesmerter (10-50 millioner)

Når vi kom inn i mellomfasen, så gikk vi hele tiden med en merkelig følelse: Du er for liten til å være stor, og for stor til å være liten.

Volumet har tatt seg opp på alle fronter. Tusenlappene flyr i markedsføring, supporthenvendelser strømmer inn og vi hadde fått en liten gjeng med ansatte på plass. Mer enn noe annet, så var det et mindset-skifte som måtte til. Beløpene var plutselig høyere på alle fronter, både utgifter og inntekter. Mange av løsningene vi så på nærmet seg nivået på huslånet mitt i månedlige kostnader, og enda flere ting kostet like mye som ditt personlige underholdningsbudsjett hver måned. Da kunne vi ikke lengre tenke at 20.000 kr hver måned var "mye", og måtte minne oss selv på at alt er relativt.

Vi oppgraderte til Shopify Plus. Listeprisen var satt til $2000/mnd, og men vi fikk den forhandlet ned til $1800/mnd. Umiddelbart etter oppgradering fikk vi tilgang til en rekke nye funksjoner (Flow og Launchpad kom lenge før til Plus i forhold til de andre nivåene). Livechat'en tok sjeldent mer enn 30 sekunder å få svar på, vi hadde et telefonnummer vi kunne ringe, og best av alt så fikk vi tilgang til en Customer Account Manager som tok seg god tid til å snakke med oss, sette seg inn i bedriften vår og hjelpe oss så godt han kunne. Aldri før har jeg hatt følelsen av å ha en Account Manager som faktisk var på vår side, og snakket vår sak inn mot selskapet. For vår del var det verdt oppgraderingen.

Vi ansatte en fulltidsutvikler in-house.  Til tross for at de fleste ga oss positiv feedback på nettsiden, så mente jeg selv at den lignet på et lappeteppe hvor ting var skrudd sammen på de underligste måter. En programmerer som jobbet i et byrå hadde gjort en god jobb for oss en stund, så jeg ga han et tilbud om en fulltidsstilling hos oss. Han jobbet da fra Oslo frem til Januar 2020, da han bestemte seg for å flytte til Australia og jobbe fra hovedkontoret vårt.

Nå begynte vi også å oppleve de første utfordringene med Shopify...

Ekspandering til USA ble en prøvelse for oss. Shopify støttet bare én valuta, og vi hadde behov for å selge i USD til våre amerikanske kunder. Dette betydde at vi måtte opprette en Shopify butikk nummer to, noe som heldigvis var enkelt med Shopify Plus, men allikevel fant vi oss nå med to butikker som trengte oppdateringer.

Flere land ble lagt til straks vi oppdaget at salget gikk opp når besøkende fikk lokal valuta, og plutselig hadde vi en rekke mer eller mindre like nettbutikker som måtte opprettholdes.

Innhold som ikke er typisk-nettbutikk, f.eks et blogg eller magasin-format, ble nå et større behov for oss, og da kom vi raskt konklusjonen om at Shopify egentlig ikke var noe flinke utenfor det tradisjonelle nettbutikk-formatet. Her ble det workarounds, og heldigvis hadde vi en utvikler in-house, men jeg vil allikevel si at Shopify har en god vei vei å gå her.

Fase 3: Stordrift (50 millioner og videre)

I denne fasen har ting blitt større, og vi har fått et lite team på plass som hjelper oss (vi som grundere) å holde styr på mange av tingene. Å ha en utvikler in-house gjorde alt lettere. Men som utvikler påpekte, så var det mye å rydde opp i.

Tech-gjelden var høy, dvs vi hadde en rekke apper, og templates, script og koder forskjellige freelancere og andre partnere hadde lagt inn, på omtrent alle hjørner av nettsiden vår. Dette gjorde at vi trengte en skikkelig opprydning, hvor vi samtidig måtte reflektere litt fremover hvilken funksjonalitet vi ville ha, slik at utvikler kunne inkludere dette i den nye løsningen.

Dette tok vel ca 1 år fra start til slutt, men var vel verdt det. Masse apper ble fjernet, gammel kode som gjort nettsiden treg og uoversiktlig (fra et teknisk perspektiv) ble fjernet, og det ble lagt enn jobb i å fremstille alt som var synlig i nettbutikk for kunden på en mer gjennomført måte. I tillegg kodet og designet vi vårt eget template, noe som i dag gir oss frihet til å gjøre endringer langt raskere enn før. Alt dette ble gjort i 2018 og ble vårt største teknologiske investering, men vi lever godt på denne løsningen den dag i dag.

Account Manager ble flyttet til Melbourne, hvor vi har vårt hovedkontor.  Ny person, men vi er storfornøyd med den nye person, som nå også møter opp regelmessig på kontoret vårt (hvor han gjerne sitter å jobber et par dager hver måned). Å ha en Shopify ansatte på sitt eget kontor har vært enormt verdifullt. Han jobber i remote-team med andre account managere (både i samme by og hele Australia), hvor de regelmessige har store og små events. De mindre eventene for Plus-kunder er uten tvil de mest nyttige, for da treffer vi andre som gjerne er i samme båt som oss.

Utover det, så har ikke Shopify bydd på noe nevnverdig friksjon for oss. Vi savner fortsatt en bedre måte å drifte flere like (og ulike) butikker, og de fleste andre tingene Shopify ikke er gode på (f.eks Amazon-integrasjon deres), er det andre app-partnere som løser mye bedre.

Oppsummering (fordeler & ulemper)

Jeg runder av med en oppsummering, hvor jeg tar for meg hva status er for oss i dag (inngangen til 2021)

Fordeler:

  • Shopify er enkelt å starte nettbutikk på
  • Enkelt å gjøre mye selv, uten støtte fra utvikler.
  • Enormt tredjepartsutvikler-økosystem (aka App Store)
  • APIen deres kobler mot "alt". De fleste som lager noe til nettbutikker i dag, lager det til Shopify først.
  • Enormt community hvor du kan få tips og triks.
  • Rask og god utvikling i forhold til nye teknologier fra Shopify

Ulemper:

  • Shopify har ikke offisielt lansert en satsning i Norden enda
  • Støtter ikke flere valutaer i checkout

Shopify i Norge

Jeg må legge til at jeg vi aldri har hatt det norske markedet som fokus, så du kan kanskje møte på andre utfordringer enn jeg gjorde. For det kan jeg anbefale Facebook-gruppen Shopify Norge, hvor det er over 1000+ andre norske Shopify-brukere som helt sikkert kan hjelpe deg:

https://www.facebook.com/groups/shopifynorge/