Hvordan holde seg oppdatert og lære dobbelt så mye

Hvordan holde seg oppdatert og lære dobbelt så mye

Først en advarsel: om du nå krysser fingrene for en serie med triks vil du bli skuffet. Denne artikkelen kan oppsummeres til hardt arbeid og ting du må ofre, men til gjengjeld kan dette endre livet ditt. Dette innlegget, og hele nettstedet (Marketing.no) er rettet mot en målgruppe mennesker som ønsker å utvinne mer av livet og leve på egne premisser. Dette krever for mange en del endringer i livet.

Dette vil jeg gå gjennom i denne artikkelen:

 1. De 11 prinsipper for å lære mer effektivt
 2. Miljøet du lever i (memetics)
 3. Rutinene som gjør deg til en superlærer
 4. Ha et system for å lagre og gjenbruke kunnskap

11 prinsipper for å lære mer effektivt

Årene 2015-16 går ikke ned i historieboken som gode år for min del. Jeg var utbrent, og slet med å holde følge med alle tingene jeg ville oppnå: jeg ville være en leder i faget mitt, gründer av et selskap og en eventyrlysten person på privaten. I tillegg hadde jeg et BMI-tall i aller høyeste laget og et ønske om å starte en familie. Velg hvilken som helst av disse og du kan lage en fulltidsjobb av det.

Dette var mye å navigere, og jeg kunne ikke lære meg å mestre alle frontene. Jeg leste bøker, blogger, lyttet på Podcaster i alle felt. Til slutt innså jeg at det var umulig å holde seg oppdatert på alt. Det er ikke nok tid i døgnet til å holde seg oppdatert i alle kanalene. Jeg hadde behov for en ny måte å tilnærme meg læring, informasjon og kunnskap på.

Løsningen fant jeg i prinsipper: et prinsipp er en en fundamental sannhet.

Så begynte jakten på gode prinsipper. Jeg bestemte meg for å skrive de ned slik at jeg kan reflektere over de og enklere få tilbakemeldinger fra andre.

Det ble også satt noen kriterier: et prinsipp må være sant mesteparten av tiden. Et prinsipp skal være tidløst. Et prinsipp skal være fundamentalt for den kontekst du bruker det i.

For meg er kunsten å lære og bygge opp min egen person langt mer enn å bare gjøre meg klar for en jobb; det er jobben. «Å lære effektivt» er en fundamental kompetanse alle bør ha. Det er ikke noe som kan delegeres bort. På langsikt er det den ultimate faktor for produktivitet og suksess.

Mine 11 prinsipper for å lære effektivt:

 1. Adopter et growth mindset: mennesker som tror deres evner og talenter kan bygges (gjennom hardt arbeid, gode strategier og input fra andre) har et growth mindset. Disse har en tendens til å oppnå flere av sine mål enn de med et fixed mindset (de som tror deres evner og talenter er medfødt, låst og du har lite påvirkning på å ekspandere de).
 2. Bli en «voracious learner»: Å lære tar tid, og det er bare en måte å gjøre det på: du må dedikere mye tid til læring. Det finnes vitenskapelig argumentasjon for at det ikke er gener og medfødte evner som skiller de med talent og suksess fra resten av oss. Skillet går på hvor mye tid de har lagt i mestre sitt felt, og hvor bevisst de har vært i fremgangsmåten.

  La oss se på et eksempel fra musikken: Ser vi på klassisk musikk, så finner vi at i en periode produsert 2% av musikerne over 15% av all musikken. Blant disse finner vi kjente navn som  Mozart, Beethoven, Bach og Haydn. Tilfeldigvis er det også disse navnene historien husker i dag.
 3. Vær en polymath: studer, les og konsumer ideer og kunnskap på tvers over felter. Du begrenser innovasjonsevnen din signifikant om du bare leser fagbøker fra ditt eget felt. I boken «Range» forsket forfatteren på talenter og suksessfulle mennesker fra en rekke kategorier, og konkluderte med at de beste innovatørene krysser domener fremfor å fordype seg.
 4. Forstå de fundamentale prinsippene: Når et konsept ikke kan brytes ned i flere deler, så har du identifisert de fundamentale prinsippene av en ide. Mestrer du disse, så vil alt over bli lettere å forstå. Prinsippene jeg presenterer i dette innlegget er eksempler på fundamentale prinsipper for å lære mer effektivt.
 5. Forstå og ta i bruk de relevante mentale modellene: En mental modell er en forklaring på en tankeprosess om hvordan noe fungerer i den virkelige verden. En snarvei til å forstå et konsept. Jeg har skrevet et eget innlegg om dette her.
 6. Lær bort til andre: skal du lære bort ting til andre, så må du mestre det godt om du ikke vil bli tatt med buksene nede. Dette er årsaken til hvorfor jeg tar meg tid til å skrive ut disse tingene — jeg blir nødt til å syntetisere ideene og kunnskapen min ned i tekster som kan forklares og læres bort. Jeg må simplifisere konseptene slik at andre kan forstå de. Som belønning får jeg tilbakemeldinger som igjen gjør ideene og kunnskapen min skarpere.
 7. Fokuser først på tidløs kunnskap: Kunnskap har en halveringstid, og noe kunnskap har raskere halveringstid en annen. En doktor som ikke har oppdatert kunnskapen sin på 20 år er kanskje ikke en person du bør ta råd fra. En markedsfører som ikke oppdaterer seg på strategier og taktikker vil ikke klare å bygge gode kampanjer.

  Mestrer du den tidløse kunnskapen, så er det lettere å holde seg oppdatert på de områdene som beveger seg raskere.
 8. Lær deg å fokusere: Hjernen vår er full av neuroner som må trenes, og jeg liker analogien av å sammenligne det med en muskel: du må trene for å bygge opp musklene, og du må vedlikeholde om du ikke skal falle tilbake.

  Fokus er en muskel. Å kunne lese en bok i to timer uten å bli trøtt er en muskel. Å kunne være 100% tilstede når du leser en tekst, lytter til en podcast eller hører på et foredrag; alle disse er mentale muskler som må trenes og vedlikeholdes. Resultat er bedre fokus, som igjen gir deg mer igjen for hver time du bruker på læring.
 9. Etabler feedback loops: Tilbakemeldinger er essensielt for å lære. Jeg får tilbakemeldinger fra andre når jeg skriver dette, men det er langt flere måter å få tilbakemeldinger på.

  - Du kan ha en «feedback gruppe» med andre mennesker som hjelper hverandre (jeg har blant annet startet Shopify Norge og en gruppe om søkemarkedsføring)

  - Publiser mer av arbeidet ditt.

  - Søk råd fra eksperter. Om dine ideer og kunnskap avviker må du forstå hvorfor, og identifisere hvem av dere som har rett.

  - Sett parametre for hva som beviser en ide, og test ideen. Nådde du målet ditt? Gjør det litt vanskeligere neste gang. Nådde du ikke målet ditt? Analyser og prøv igjen.
 10. Bygg en bedre hukommelse: hukommelse kan trenes (husk punkt #1 om growth mindset). Både korttids- og langtidsminnet kan bygges opp.

  Det er mye litteratur på hukommelse der ute og jeg har glemt hvilke som var gode (haha, ironien slår meg i fleisen).
 11. Vær bevisst på memetics: Våre «memetics environments» er bøkene vi leser, podcastene vi lytter til, lederne vi følger, nettsidene vi besøker og all informasjonen vi tar til oss. Du må behandle informasjon slik du gjør med mat; du putter ikke hva som helst i deg. Du må være bevisst på kildene.

  Shit in, shit out.

La meg gå litt dypere inn i memetics med mitt eget miljø som eksempel.

Miljøet du lever i (memetics) og hvordan det påvirker måten du tenker

Jeg har et veldig bevisst forhold til hvor jeg henter informasjon. Og som alle andre har jeg bare 24 timer i døgnet, og må derfor begrense kildene jeg henter informasjon fra.

Slik finner jeg bøker

Jeg elsker bøker. Følg meg gjerne på Goodreads om du vil se alt jeg leser.

Bøkene jeg leser velges stort sett ut fra en av 3 metoder:

 1. En person med høy kredibiliteten anbefaler boken, og spesifikt denne boken har endret måten de ser verden på.
 2. En forfatter jeg har lest tidligere og som jeg anser som dyktig på sitt felt publiserer en ny bok.
 3. Den har et høyt antall anmeldelser på steder som Goodreads og Amazon. Jeg leser også nøye gjennom de oppstemte anmeldelsene på disse nettstedene for å danne meg et bilde av boken.

Underveis i boken tar jeg notater og markerer highlights, som jeg igjen fører inn i et digitalt system for gjenbruk senere. Mer om dette lengre ned i artikkelen.

Mitt favoritt leseverktøy er en Amazon Kindle. Det tok 2-3 bøker før jeg klarte å tilvenne meg den, men når jeg først var over knekken kunne jeg ikke gå tilbake til papirbøker.

Photo by Kyle Glenn on Unsplash

Slik konsumerer jeg nyheter

Jeg har konkludert med at New York Times gir meg den beste informasjonen for internasjonale nyheter, mens Aftenposten gir meg det beste bildet av det norske nyhetsbildet.

Jeg leser i tillegg Dagens Næringsliv og Kapital.

På en typisk dag bruker jeg lite tid, gjerne ikke mer enn 15-20 minutter hver dag på nyheter. Om det kommer en artikkel med litt lengde jeg finner spennende går denne i Pocket slik at jeg kan lese den senere. Rutinen for dette kommer jeg tilbake til lengre ned i artikkelen.

Slik konsumerer jeg magasiner

Jeg er ingen stor fan av magasiner, men det er et magasin som får meg til å hoppe av glede når det dumper ned i postkassen: Harvard Business Review (HBR).

HBR er et ledende magasiner for ledere og forretningsfolk. Artiklene har dybde og holder høy kvalitet.

I tillegg leser jeg Kapital, selv om det er litt tabloid.

Disse podcastene lytter jeg til

Jeg bruker Castro til å lytte til podcaster. Det flotte med Castro er innboks-funksjonen, da det er få podcaster jeg vil høre alle episodene av. Alt nytt havner i innboksen, og fra der legger jeg de inn i en “kø”.

Nåværende podcaster jeg abonnerer på:

Har du gode tips til spennende podcaster så må du gjerne sende de til meg.

Andre metoder og kilder

Når det er et tema jeg trenger å forstå i mer detalj, har jeg en tendens til å starte med et Google-søk og fra der lage meg en leseliste. Ofte fører dette til nye podcast-episoder, en bok på leselisten eller en person jeg når ut til.

Helt til slutt, så er det viktig å ha et nettverk. Når personer jeg respekterer spør meg om hjelp, så gjør jeg mitt ytterste for å gi et bra svar. Det flotte med dette er at det alltid returneres, og kjenner du mange dyktige og kunnskapsrike mennesker så vil dette være en sterk effekt.

Rutinene som gjør deg til en superlærer

Tid og energi er noe som du må styre med omtanke. Jeg vil ikke gå i dybden på dette nå, så fokuset her vil være på de konkrete rutinene jeg selv bruker.

Rutine 1: Pocket

Denne appen kan du laste ned å abonnere på med en gang. Jeg liker å bryte opp dagene mine i bulker (kreativt arbeid, dyp fokus, «busywork», studier, m.m), og derfor er det sjeldent jeg har tid til å lese en artikkel eller tekst hvis jeg kommer over noe som virker verdt tiden. Her kommer Pocket inn.

Istedenfor å ha en rekke faner oppe, så legger jeg alt inn i Pocket. Da synkroniseres det mot skyen og blir tilgjengelig på alle enheter til senere (også i offline modus).

Jeg leser stort sett tidlig på morgen eller kvelden, og da starter jeg som oftest med å gå gjennom det som ligger uten en tagg i Pocket. Når jeg åpner en artikkel i Pocket tar jeg en av to avgjørelser:

 1. Enten leser jeg (eller skimmer) artikkelen
 2. Eller gir den en tagg.

Alt som får en tagg vil bli gjennomgått på et annet tidspunkt. F.eks var influencer markedsføring et tema jeg hadde behov for å lese meg opp på igjen for noen uker siden, så da gikk jeg gjennom et tyvetalls artikler jeg hadde laget i Pocket.

Per nå har jeg vel ca 25 slike kategorier. Den neste rutinen bygger videre på dette.

Rutine 2: Lag dine egne «learning paths»

Når jeg identifiserer et område jeg må bli bedre på, og jeg innser jeg trenger et dypdykk, så har jeg tendens til å samle opp litt lesestoff over noen uker — gjerne en miks av artikler, videoer, kurs og annet jeg tror er verdt å vurdere.

Når punktet kommer for å studere, har det ofte formet seg stier av ting jeg ønsker å studere. Disse kaller jeg learning paths.

Her er et eksempel på learning paths jeg studerer i forbindelse med lansering av marketing.no:

 1. Personal Branding - jeg starter med å definere hvem jeg vil være (offentlig profil), hvem jeg ønsker å kommunisere til, hvilke temaer jeg vil snakke om osv. 50+ artikler og en bok om personlig branding ble konsumert.
 2. Skriving - Jeg linet opp en rekke artikler om hvordan skrive bedre, copywriting, m.m.
 3. Nyhetsbrev - Nyhetsbrev er i vinden for tiden, og jeg tror det er verdt å se nærmere på. Substack er et community med masse individer som bygger ut egne nyhetsbrev, så her fant jeg masse artikler som ga en god start.
 4. Visuell tenking -  Jeg ønsker å etterhvert kunne lage egne illustrasjoner til bloggen og tenkte derfor et «tegnekurs» kunne vært nyttig.

Etterhvert bygger det seg en skog full av stier, som igjen blir til store og små stier. Og jeg lærer masse nytt.

Rutine 3: Gjør om miljøet hjemme.

I 2017 solgte jeg TVen og jeg har aldri sett tilbake. TVen, til tross for at den er flat og henger på en vegg, så tar den mye plass. Du trenger en sofa, gjerne noen stoler, et bord og en hel masse kvadratmeter reservert i stuen din. Med de kvadratmeterprisene vi har i Oslo, så var det å eie en TV dyrt — og ikke minst veldig mye bortkastet tid.

Så selg TVen, finn en favoritt-te, og lag deg et lesehjørne.

Lag et system for lagring og gjenbruk av kunnskap

Selv om du er flink til å lese, du er selektiv på kildene og du har gode rutiner og systemer på plass for å komme deg gjennom den uendelige mengden informasjon tilgjengelig der ute, så er det fortsatt en ting som gjenstår. Du er nødt til å ha et system hvor du lagrer den informasjon som er nyttig, hvor du setter det i et system og et sted hvor du lett kan hente ut informasjon ved behov.

Min anbefaling: Notion.

Notion er mitt personlige operativsystem. Her lagres notater fra bøker, konsepter jeg jobber med, notater, journaler og en rekke andre ting. Alt er systematisert inn i kategorier og egne sider.

Her er 3 skjermbilder:

Skjermbilde av ansatthåndbok
Skjermbilde av ansatthåndbok

Ansatt-håndboken i selskapet. Dette er et bra startpunkt for alt du måtte lure på av praktiske ting.

Skjermbilde av Marketing Playbook
Skjermbilde av Marketing Playbook


Vår Marketing Playbook. Her har vi samlet alt vi kan om markedsføring.

Skjermbilde av mitt personlige dashboard
Skjermbilde av mitt personlige dashboard

Mitt personlige dashboard (min 6 mnd gamle sønn på bildet).

Totalt har jeg hundrevis av undersider. Alt er klikkbart, og alt fører deg inn i et nytt univers. Jeg var en tidlig bruker av Evernote, og gikk deretter over til Bear en periode før jeg nå har landet på Notion. Mange år med notater har blitt videreført inn og systematisert på et helt nytt nivå.

Etter nettleseren er uten tvil Notion min nest mest brukte applikasjon — kanskje mest brukt om du teller med tiden jeg bruker nettleseren til å navigere Notion.

Innholdet i denne artikkelen kommer i stor grad fra en underside i Notion med tittelen «Principles for Learning»:

Mer om hvordan jeg systematiserer informasjon og kunnskap vil nok bli et sentralt tema i fremtidige artikler, men gi meg gjerne en tilbakemelding om det er noe spesifikt du ønsker jeg skal gå mer i dybden på.

Så der har du det; min guide for hvordan jeg lærer nye ting og holder meg oppdatert.