Hva er nytt hos Shopify (refleksjoner etter Unite 2021)

Hva er nytt hos Shopify (refleksjoner etter Unite 2021)

Shopify har skrevet et innlegg som oppsummerer høydepunktene fra årets konferanse. Her kan du lese min tolkning av funksjonene, og analysen min av Shopify som plattform i tiden fremover.

Online Store 2.0: full kontroll over design og layout

Dette har jeg ønsket meg siden dag 1, og endelig tar Shopify et steg i riktig retning. I tiden før vi fikk en utvikler in-house kunne baksiden av butikkene våre minne om et lappeteppe, en labyrint av udokumentert kode levert av forskjellige leverandører over tid. Et sant mareritt for en hvilken som helst utviklersjel.

Etter et år i jobben og spurte Mike, som er ansvarlig for kode og IT i We Are Brands, om han kunne kaste alt vi hadde ut av vinduet og bygge det opp på nytt. Det tok oss 6 måneder fra start til lansering, så du kan jo tenke deg selv hva kostnaden av workarounds og duck-tape hacks ble for oss. Og alt dette gjorde vi for å fritt kunne designe nettbutikken.

De åpner for sections og blocks som skal kunne plasseres ut hvor som helst. Dette er “blokker” du kan plasserer rundt omkring, som skal gjøre det lettere for markedsføringsteamet å ta ansvar over utformingen av nettbutikk. De av oss som ikke kan programmering og Photoshop kan endelig blomstre.

I tillegg kommer metafields, som gir oss mulighet til å koble ekstra informasjon til blant annet produkter. For oss betyr dette at vi kan fjerne mange kilometer med duck tape fra maskineriet.

Vi har enda ikke fått prøvd funksjonene fullt ut, og som med alt annet lanseres det nok enkle løsninger i starten som Shopify underveis bygger ut og gjør bedre.

Min dom: Et solid steg i riktig retning, men jeg tror ikke utvikleren på teamet vårt blir arbeidsledig med det første.

Shopify Email

Er du ny på Shopify og vil ha minst mulig friksjon, så er dette mest sannsynlig en bra feature. For oss blir Shopify Email en lettvekter som ikke gir oss i nærheten av den funksjonaliteten vi trenger.

Vi holder oss til Klaviyo for nå.

Min dom: Ingen nytte for oss, men veldig bra for nyetablerte.

Shopify Payment Platform

I mange år har Shopify fått kritikk for å ikke åpne plattformen for andre enn utvalgte betalingsleverandører, og når de noen år tilbake lanserte sin egen betalingsløsning var det naturlig å tenke at de ville jobbe for å dytte flere over på egen løsning.

Nå åpner de for alle, og det er veldig gode nyheter.

Det vil ta tid før de mange leverandørene rekker å omstille seg, og integrere mot Shopify, så hvilken endring dette får vil tiden vise.

I tillegg er jo det store spørsmålet hvilke transaksjonskostnader dette vil påføre butikkeiere. Allerede i dag må du betale en prosentandel til Shopify som er høyere for tredjepartsløsninger, og det er ingenting som tilsier de vil fjerne denne.

Min dom: Bra de åpner plattformen, synd de legger på egen avgift på tredjeparter.

Shopify åpner opp plattformen

De store techselskapene i USA er under lupen om dagen etter å mange års dominanse på de fleste områder de kaster penger etter, og Shopify ser ut til å ha registert seg dette.

De siste årene så det ut til at Shopify fulgte playbooken til sine Silicon Valley venner: bygg en plattform, lås inn kundene og ekspander inn i alle områder av kundene sin hverdag. Derfor har vi sett Shopify fokusere mer på betalingsløsning, SMB lån, og logistikk, enn fokuset på bedre designløsninger og integreringer.

Fra et forretningsperpektiv er det mye mer penger å tjene for Shopify på å bygge en betalingsløsning enn det er å bygge bedre designverktøy for butikkene. For oss butikkeiere er det et tap når plattformen vår blir grådig og glemmer hvorfor vi valgte de i begynnelsen. Heldigvis er det hint til at dette snur.

I tillegg ser vi at de kutter på sin egen provisjon som trekkes fra inntektene til app-utviklerne, og ikke minst kutter alle provisjon for den første $1 million USD som tjenes. Dette er uten tvil et enormt signal om at Shopify ønsker at flere skal utvikle mot økosystemet deres.

Muligens i frykt fra å havne under lupen sammen med resten av de store techselskapene, så åpner nå Shopify opp: flere betalingsleverandører, flere integreringer, og rikere API-løsninger.

Anti-trust rettsakene i USA hadde som mål om å sende et signal til hele tech-bransjen, og Shopify har lest dette signalet klart og tydelig.

2PM: markedsandeler for Shopify 2021

Shopify har ifølge 2PM en markedsandel på 20%, noe som langt ifra gir de monopol (WooCommerce har 27% markedsandel), og det er denne andelen Shopify ønsker å øke fremover. De vil gjøre det lettere og bedre å være på Shopify plattformen, og for oss butikkeiere er dette gode nyheter.

Jeg er positiv, og ser frem til flere slike oppdateringer.